28 dan - PRISJEĆANJE MAGIJE

»Evo u čemu je stvar s magijom. Morate biti svjesni da je još uvijek ovdje, posvuda oko nas, inače će jednostavno ostati skrivena u vama.«

CHARLES DE LINT (rođen 1951.)

PISAC I GLAZBENIK KOJI SE BAVI KELTSKOM NARODNOM GLAZBOM

Svaki je dan jedinstven — nijedan nije sličan nijednom drugom. Dobre stvari koje se svakog dana događaju uvijek se razlikuju i uvijek se mijenjaju, tako da, kad se prisjećate magije osvještavajući jučerašnje blagoslove, bez obzira na to koliko to puta napravite, svaki će put biti drukčije. To je samo jedan od razloga zbog kojih je vježba prisjećanja magije i magičnosti najmoćnija stalna vježba kojom ćete održavati magiju zahvalnosti u svom životu. Kakve god su sad vaše želje, kakve god će biti vaše želje u budućnosti, ova magična vježba će ostati najmoćnija vježba tijekom cijelog vašeg života.

Najlakši način na koji možete zapamtiti jučerašnje blagoslove jest da počnete prisjećajući se početka dana, kad ste se probudili, a onda nastavite razmišljajući o cijelom danu, prisjećajući se najvažnijih jutarnjih, poslijepodnevnih i večernjih događaja, sve dok ne stignete do trenutka kad ste otišli na spavanje. Kad se prisjećate jučerašnjih blagoslova, to treba biti s lakoćom; vi samo pregledavate površinu jučerašnjeg dana i dok to činite blagoslovi će iskrsnuti na površinu.

Ovu magičnu vježbu možete započeti postavljanjem pitanja:

Koje su mi se lijepe stvari jučer dogodile?

Kad god postavite pitanje, vaš će um odmah potražiti odgovor. Jeste li dobili neke dobre vijesti? Jeste li na čaroban način primili ili ostvarili neku od svojih želja? Jeste li na čaroban način neočekivano primili novac? Jeste li se osjećali osobito sretni? Je li vam se javio prijatelj s kojim dugo niste razgovarali? Je li vam nešto veličanstveno dobro krenulo od ruke? Jeste li primili sjajan telefonski razgovor ili e-mail? Jeste li dobili kompliment ili je netkoizrazio poštovanje prema vama? Je li vam netko pomogao da riješite problem? Jeste li vi nekome pomogli? Jeste li završili projekt ili započeli nešto novo zbog čega ste uzbuđeni? Jeste li jeli svoju omiljenu hranu ili gledali dobar film? Je li vam netko nešto poklonio, jeste li razriješili neki problem, vodili ugodan razgovor ili isplanirali nešto što uistinu želite napraviti?

Prisjetite se magije i jučerašnje blagoslove zabilježite na računalu ili u dnevnik. U mislima pregledajte jučerašnji dan sve dok sa zadovoljstvom ne zaključite kako ste se prisjetili jučerašnjih blagoslova. To mogu biti sitne ili krupne stvari, jer nije riječ o veličini, nego o tome koliko ste blagoslova otkrili i koliko zahvalnosti osjećate za svaki od njih. Dok se prisjećate svakog blagoslova i zapisujete ga, jednostavno budite zahvalni i izgovorite čarobne riječi — hvala ti.

Kad i nakon današnjeg dana budete željeli raditi ovu vježbu, možete je kombinirati, tako da ponekad zapišete blagoslove, a ponekad ih se samo prisjetite i izgovorite ih na glas ih u mislima. Možete napisati kratak popis blagoslova ili možete sastaviti detaljan popis, navodeći zašto ste zahvalni za svaki od njih.

Ne postoji određeni broj jučerašnjih blagoslova koje trebate navesti, jer svaki je dan drukčiji. No, uvjeravam vas daje svaki pojedini dan vašeg života prepun blagoslova; kad vam se oči otvore i kad uvidite tu istinu, srce će vam se otvoriti magiji života te će vam život biti ispunjen obiljem i veličanstven.

»Jer tko je zahvalan, dat će mu se još, te će obilovati.

A tko nije zahvalan, oduzet će mu se i ono što ima.«

Prisjetite se magije — stvorena je zbog vas!

Magična vježba broj 28

Prisjećanje magije

1.     Osvijestite svoje blagoslove: sastavite popis od deset blagoslova. Napišite zašto ste zahvalni. Ponovno pročitajte svoj popis i na kraju svakog blagoslova izgovorite: Hvala ti, hvala ti, hvala ti, osjećajući što dublju zahvalnost za svaki od njih. Radeći vježbe u ovoj knjizi, zapisali ste 280 blagoslova!

2.    Prisjetite se magije nabrajajući jučerašnje blagoslove i zapisujući ih. Postavite si pitanje: Sto mi se lijepo dogodilo jučer? Razmislite o jučerašnjem danu sve dok sa zadovoljstvom ne shvatite da ste se prisjetili svih jučerašnjih blagoslova i zapisali ih.

3.    Dok se prisjećate svakog od njih, jednostavno u mislima izgovorite čarobne riječi, hvala ti.

4.    Nakon današnjeg dana ovu vježbu možete raditi u sebi ili na glas. Možete sastaviti kratak popis stvari iz proteklog dana na kojima ste zahvalni ili zapisati duži i detaljniji popis u kojem ćete navesti i zašto ste zahvalni za njih.

5.    Neposredno prije nego što večeras odete spavati, uzmite u ruku svoj čarobni kamen i izgovorite čarobne riječi, hvala ti, za ono najbolje što vam se tijekom dana dogodilo.


FILM : VIŠE OD TAJNE