23 dan - ČAROBNI ZRAK KOJI UDIŠETE

»Sasvim je moguće da iz svog doma izađete kako biste prošetali po ranojutarnjem zraku i vratite se kao druga osoba — zatravljena, začarana.«

MART ELLEN CHASE (1887.—1973.)

EDUKATORICA I SPISATELJICA

Da mije prije nekoliko godina netko rekao kako ću biti zahvalna na zraku koji udišem, pomislila bih da je lud. To bi mi se činilo besmislenim — zašto bi itko, za ime svijeta, bio zahvalan na zraku koji udiše?

No, kako mi se život promijenio zbog osjećaja zahvalnosti, ono što sam uzimala zdravo za gotovo i ono čemu nisam posvećivala niti jednu misao postalo je za mene prava čarolija. Brinula sam se zbog sitnica u svom malom svijetu i svakodnevnom životu, a onda su mi se oči postupno otvorile te sam sagledala širu sliku i čudo čitavog svemira.

Kao što je to rekao veliki znanstvenik Newton: »Kad pogledam Sunčev sustav, vidim daje Zemlja upravo na onoj udaljenosti od Sunca na kojoj može dobiti pravu količinu topline i svjetlosti. To ne može biti slučajnost.«

Te su me riječi navele da sve više počnem razmišljati o široj slici. Nije slučajno što postoji zaštitna atmosfera koja nas okružuje, kao ni to što izvan nje nema ni zraka ni kisika. Nije slučajno što stabla oslobađaju kisik, tako da se naša atmosfera neprestano obnavlja. Nije slučajno što je naš Sunčev sustav smješten na savršenom mjestu — daje bilo gdje drugdje u galaksiji, vjerojatno bi nas uništilo svemirsko zračenje. Postoje tisuće parametara i omjera koji podržavaju život na Zemlji, a svi se drže na samom rubu i njihova je usklađenost toliko osjetljiva da bi već samo i sićušna promjena u bilo kojem od tih parametara i omjera onemogućila život na Zemlji. Teško je povjerovati da se bilo što od toga moglo dogoditi slučajno. Prije bi se moglo reći da su te stvari savršeno osmišljeno, savršeno određene i savršeno uravnotežene — za nas!

Kad shvatite da takve stvari ne mogu biti slučajnost te da svi mikroskopski elementi oko Zemlje i na njoj stoje u savršenoj ravnoteži i skladu kako bi podržavali život, osjetit ćete neizmjeran osjećaj zahvalnosti za život, jer sve je to organizirano kako bi podržavalo vaš život!

Čaroban zrak koji udišete nije slučajnost niti puka sreća. Kad razmislite o tome što se sve u svemiru moralo dogoditi da bismo mi mogli imati zrak, a onda udahnete, udisanje postaje toliko čudesno da ćete doslovce ostati bez daha!

Mi udišemo iz trenutka u trenutak i nikad i ne pomišljamo na činjenicu kako uvijek imamo zrak koji možemo udisati. Kisikje jedan od najzastupljenijih elemenata u našem tijelu i, dok dišemo, hrani svaku stanicu tako da možemo ostati na životu. Najdragocjeniji dar našeg života jest zrak, jer bez njega nitko od nas ne bi izdržao više od nekoliko minuta.

Kad sam tek počela koristiti čarobnu moć zahvalnosti, koristila sam je za mnoštvo osobnih stvari koje sam željela. I funkcioniralo je. No, kad sam počela osjećati zahvalnost za istinske životne darove, doživjela sam najveću moć zahvalnosti. Sto sam bila zahvalnija za zalazak sunca, stablo, ocean, rosu na travi, za vlastiti život i ljude u njemu, svaka materijalna stvar o kojoj sam ikada sanjala pojavila se u mom životu. Sad razumijem zašto se to tako dogodilo. Kad možemo osjetiti istinsku zahvalnost za dragocjene životne blagoslove i prirodu, primjerice za čaroban zrak koji udišemo, dosegli smo jednu od najdubljih postojećih razina zahvalnosti. Tko god osjeća tako duboku zahvalnost, primit će apsolutno obilje.

Danas zastanite i razmislite o veličanstvenom zraku koji udišete. Pet puta udahnite i osjetite kako vam se zrak kreće tijelom, kao i radost koju osjećate dok ga izdišete. Danas u pet odvojenih navrata pet puta duboko udahnite i izdahnite, a nakon što ste u jednom navratu pet puta udahnuli i izdahnuli, izgovorite čarobne riječi: »Hvala li za čaroban zrak koji udišem." Budite što iskrenije zahvalni na dragocjenom zraku koji udišete i koji vam omogućuje život!

Najbolje bi bilo kad biste ovu magičnu vježbu mogli raditi na otvorenom, tako da uistinu osjetite veličanstvenost svježeg zraka i da možete osjetiti poštovanje prema njemu, ali ako ste trenutačno spriječeni, ostanite unutra. Dok udišete možete sklopiti oči, iako vježbu možete raditi i otvorenih očiju. Možete je raditi dok hodate, čekate u redu, kupujete ili bilo gdje drugdje, ubilo kojem trenutku. Važno je da svjesno osjećate zrak kako ulazi i izlazi iz vašeg tijela. Dišite kao što inače prirodno dišete, jer u ovoj čarobnoj vježbi nije riječ o disanju, nego o zahvalnosti za zrak koji udišete. Ako budete osjećali dublju zahvalnost kad dublje udahnete, tada dišite dublje. Ako budete osjećali dublju zahvalnost kad na glas ili u mislima izgovorite čarobne riječi, hvala ti, dok izdišete, tada tako napravite. Ako želite, u budućnosti možete napraviti i varijaciju ove vježbe, tako što ćete zamisliti da udišete zahvalnost i ispunjavate se zahvalnošću sa svakim dahom koji udahnete.

U drevnim učenjima spominje se da zahvalnost osobe koja je zahvalna za zrak koji udiše doseže višu razinu moći te da ćete takva osoba postati istinski alkemičar, koji svaki dio svog života s lakoćom može pretvoriti u zlato!


Magična vježba broj 23

Čaroban zrak koji udišete

1.     Osvijestite svoje blagoslove: sastavite popis od deset blagoslova. Napišite zašto ste zahvalni. Ponovno pročitajte svoj popis i na kraju svakog blagoslova recite: Hvala ti, hvala ti, hvala ti, osjećajući što dublju zahvalnost za svaki blagoslov.

2.    Danas pet puta zastanite i razmislite o veličanstvenom zraku koji udišete. Pet puta svjesno udahnite i osjetite kako se zrak kreće vašim tijelom; osjetite radost koju donosi izdisanje.

3.    Kad ste pet puta udahnuli, izgovorite čarobne riječi: Hvala ti za čaroban zrak koji uclišem. Budite što zahvalniji za dragocjen zrak koji udišete i koji vas održava na životu.

Večeras, neposredno prije nego što odete spavati, uzmite u ruku svoj čarobni kamen i izgovorite čarobne riječi, hvala ti, za ono najbolje što vam se danas dogodilo.