15 dan - MAGIJOM ISCJELITE SVOJE ODNOSE

Ako je neki vaš odnos težak ili ste ga raskinuli, ako vam je srce slomljeno, ako drugoj osobi nešto zamjerate ili je okrivljujete, sve to možete promijeniti pomoću osjećaja zahvalnosti. Zahvalnost će na čaroban način poboljšati svaki narušen odnos, bilo daje riječ o odnosu sa suprugom, bratom ili sestrom, sinom ili kćeri, partnerom ili partnericom, šefom, poslovnim klijentom, kolegom ili kolegicom s posla, svekrvom ili svekrom, roditeljima, prijateljima ili susjedima.

Kad nam je odnos s nekim težak ili se suočimo s poteškoćama u odnosu, gotovo nikad nismo zahvalni na drugoj osobi. Umjesto toga je okrivljujemo za sve probleme u odnosu, a to znači da ne osjećamo ni mrvicu zahvalnosti. Okrivljavanje nikad neće poboljšati odnos i nikad vam neće poboljšati život. Zapravo, što više okrivljujete drugu osobu, to će vam se i odnos i život pogoršavati.

Bilo daje riječ o sadašnjem ili prošlom odnosu, ako gajite negativne osjećaje prema drugoj osobi, primjena zahvalnosti otklonit će te osjećaje. Zašto biste se uopće htjeli osloboditi negativnih osjećaja prema njoj?

»Ako se držite svog osjećaja bijesa, to je kao da ste uhvatili vrući žar s namjerom da ga bacite na nekoga, ali sami ćete se opeći.«

GAUTAMA BUDA (oko 563. -483. god. pr. n. e.)

UTEMELJITELJ BUDIZMA

Negativni osjećaji prema drugoj osobi uništavaju vaš vlastiti život, a zahvalnost ih otklanja!

Ako, primjerice, imate bivšeg partnera s kojim ste povezani preko djece, iako vam odnos nije dobar, samo pogledajte lica svoje djece i shvatit ćete da ne bi bila rođena da nije bilo vašeg bivšeg partnera.

Vaša su djeca jedan od najdragocjenijih darova koje ste dobili. Pogledajte ih i svakog dana zahvalite svom bivšem partneru na njihovim životima! Osim što će to unijeti mir i sklad u vaš odnos, svojim ćete primjerom djecu poučavati najvažnijoj stvari u njihovu životu — zahvalnosti.

Ako patite od slomljenog srca ili tugujete zato što vam je odnos okončan, čarobnu moć zahvalnosti možete koristiti da biste preobrazili svoju bol. Zahvalnost na čaroban način preobražava emocionalnu bol te vam brže od bilo čega drugog donosi iscjeljenje i sreću, a priča o mojim roditeljima savršen je primjer.

Moja majka i otac zaljubili su se jedno u drugo doslovce na prvi pogled. Od trenutka kad su se susreli, bili su istinski zahvalni što mogu biti zajedno i imali su jedan od najljepših brakova koje sam ikada vidjela.

Kad mije otac umro, majka mije, sasvim razumljivo, osjećala neizmjernu tugu. Nakon nekoliko mjeseci patnje počela je koristiti magijsku moć zahvalnosti te je usprkos svojoj dubokoj tuzi i bolu počela otkrivati stvari na kojima je mogla biti zahvalna. Počela je s prošlošću, prisjećajući se svih prekrasnih trenutaka radosti koje je desetljećima proživljavala s mojim ocem. Tada je napravila krupan sljedeći korak i počela tragati za onim stvarima na kojima može biti zahvalna u budućnosti. Otkrivala ih je jednu za drugom. Pronašla je ili se prisjetila stvari koje je oduvijek željela napraviti, ali nije imala vremena dok mije otac bio živ. S tim smionim korakom zahvalnosti počele su se pojavljivati čarobne prilike da ispuni svoje snove te joj je život ponovno bio ispunjen srećom. Magijska moć zahvalnosti podarila je mojoj majci nov život.

U današnjoj magičnoj vježbi potražit ćete vreli žar koji vam sagorijeva život i pomoću zahvalnosti doslovce ćete ga preobraziti u zlato! Odaberite jedan težak, problematičan ili raskinut odnos koji biste željeli poboljšati. Nije važno je li druga osoba trenutačno dio vašeg života ili je riječ o nekom prošlom odnosu pa druga osoba više nije uz vas.

Sjednite i napravite popis od deset stvari na kojima ste zahvalni osobi koju ste odabrali. Razmislite o povijesti tog odnosa i zabilježite dobre stvari koje se odnose na tu osobu ili dobre stvari koje ste primili iz tog odnosa.

To ćete najlakše napraviti tako da se prisjetite kako su stvari stajale prije nego što se odnos počeo raspadati ili prije nego Stoje okončao. Ako vam odnos nikad nije bio osobito dobar, tada dobro razmislite i pokušajte se prisjetiti bilo kojih dobrih osobina druge osobe, jer zacijelo postoje.

U ovoj magičnoj vježbi nije važno tko je u pravu, a tko u krivu. Bez obzira na to je li vas netko povrijedio, bez obzira na to što je netko rekao ili nije napravio, vi možete na čaroban način iscijeliti odnos i za to vam nije potrebna druga osoba.

U svakom odnosu postoje neke dobre stvari, čak i u teškim odnosima, a da biste obogatili svoje odnose i svoj život, morate ih pronaći. Kad ih nađete i otkrijete zrnce zlata, zapišite što ste otkrili, obratite se osobi imenom i izrazite svoju zahvalnost.

____Ime____ zahvalna sam ti na______________čemu_____ ?

1.     Paule, zahvalna sam ti na vremenu koje smo zajedno proveli. Iako se naš brak okončao, mnogo sam naučila i danas sam mnogo mudrija. Ono što sam shvatila u našem braku koristim danas u mnogim svojim odnosima.

2.    Paule, zahvalna sam ti na svemu što si pokušao napraviti da bi naš brak uspio, jer ako smo bili deset godina u braku, znači da si se uistinu trudio.

3.    Paule, zahvalna sam ti na našoj djeci. Da nije bilo tebe, ne bih se svakog dana mogla radovati njima.

4.    Paule, zahvalna sam ti što si puno i naporno radio da bi uzdržavao našu obitelj dok sam ja bila kod kuće i brinula o djeci. To što smo svi bili ovisni o tebi bila je velika odgovornost, stoga sam ti zahvalna.

5.    Paule, zahvalna sam ti na dragocjenim trenucima koje sam proživjela s našom djecom dok su rasla. Gledala sam našu djecu kad su prohodala i progovorila i svjesna sam da ti nisi imao priliku to doživjeti.

6.    Paule, zahvalna sam ti što si mi pružio podršku u razdoblju kad sam bila tužna.

7.    Paule, zahvalna sam ti kad si davao sve od sebe brinući se o meni i djeci kad god sam bila bolesna.

8.    Paule, zahvalna sam ti na lijepim trenucima koje smo zajedno proživjeli, a bilo ih je mnogo.

9.    Paule, zahvalna sam ti što i dalje želiš biti otac našoj djeci.

10. Paule, zahvalna sam ti na podršci koju pružaš našoj djeci i vremenu koje im posvećuješ. Znam da i njima to znači isto tako puno kao i meni.

Kad završite sa svojim popisom deset stvari na kojima ste zahvalni, trebali biste se osjećati mnogo bolje u odnosu na drugu osobu i međusobni odnos. Cilj vam je dosegnuti točku u kcjoj više nemate nikakvih negativnih osjećaja prema toj osobi, jer ti osjećaji zapravo nanose štetu vašem životu. Svaki je odnos drukčiji, a ako je to potrebno, ovu čarobnu vježbu možete ponavljati tijekom nekoliko dana, dok ne shvatite da više ne gajite negativne osjećaje prema toj osobi.

Ako koristite magičnu moć zahvalnosti kako biste poboljšali neki sadašnji odnos, uvjerit ćete se da vam se odnos počinje čarobno mijenjati. I ako samo jedna osoba magijom promijeni odnos pomoću zahvalnosti, ona će cijeli život primati blagoslove zbog toga.

Ako ste odabrali neki odnos iz prošlosti, kad više niste u kontaktu s tom osobom, osjetit ćete kako vas ispunjavaju mir i sreća, a istodobno ćete zapaziti da se čudesno poboljšavaju vaši sadašnji odnosi.

Ako vam neki odnos u budućnosti postane problematičan, sjetite se da možete odmah početi raditi ovu magičnu vježbu. Zaustavit ćete poteškoće prije nego što narastu i u odnos ćete unijeti magiju!

  

Magična vježba broj 15

Magijom iscijelite svoje odnose

1.     Osvijestite svoje blagoslove: sastavite popis od deset blagoslova. Napišite zašto ste zahvalni. Ponovno pročitajte svoj popis i na kraju svakog blagoslova recite hvala ti, hvala ti, hvala ti, osjećajući što dublju zahvalnost na svakome od njih.

2.    Odaberite jedan težak, problematičan ili nezdrav odnos koji želite poboljšati.

3.    Sjednite i sastavite popis od deset stvari na kojima ste zahvalni kod osobe koju ste odabrali. Zapišite ih na sljedeći način:

___Ime___ zahvalna sam ti na ___čemu___?

4.    Prije nego što večeras odete spavati, uzmite u ruku svoj čarobni kamen i izgovorite čarobne riječi, hvala ti, za ono najbolje što vam se danas dogodilo.