14 dan - NEKA VAM DAN BUDE ČAROBAN


»Namjere sažete u riječi sadrže čarobnu moć.«

DEEPAK CHOPRA (rođen 1946.)

LIJEČNIK I PISAC

Da biste doživjeli najčarobniji dan svog života, možete biti zahvalni na tom danu prije nego što ga proživite! Ako želite proživjeti čaroban dan, jednostavno razmislite o svojim planovima za taj dan i izgovorite čarobne riječi hvala ti za svaki plan koji se ostvario i prije nego što to doživite. To je izuzetno jednostavna vježba i za nju vam je potrebno samo nekoliko minuta, ali promjene koje može donijeti su nevjerojatne. To što ste zahvalni za neki budući dan pomoću zakona privlačnosti unaprijed oblikuje uistinu čaroban dan; kad zahvaljujete na ugodnim iskustvima, morate i primiti ugodna iskustva!

Ako ne vjerujete da imate moć kojom možete toliko intenzivno utjecati na okolnosti nekog dana, prisjetite se jutra kad ste se probudili mrzovoljni ili neraspoloženi.

 

Toga dana vam gotovo ništa nije išlo od ruke, a na kraju dana ste izjavili da vam je dan bio grozan, a to nije bilo slučajno. Jedini razlog zbog kojeg ste doživjeli težak dan jest u tome što ste svoje jutarnje neraspoloženje prenijeli na ostatak dana i upravo vam zbog tog neraspoloženja ništa nije išlo od ruke.

Čak ni jutarnja mrzovolja ne može nastupiti slučajno, jer ste na spavanje zacijelo otišli s negativnim mislima, kojih možda niste bili ni svjesni. Upravo zbog toga svake večeri radite vježbu čarobnog kamena, kako biste usnuli s lijepim mislima. Večernja vježba čarobnog kamena u kombinaciji s jutarnjom vježbom osvještavanja blagoslova dovodi vas u dobro raspoloženje navečer i ujutro te vam jamči da ćete se dobro osjećati i prije nego što dan počne.

Da bi vam dan bio ispunjen magijom, morate se dobro osjećati. Ne poznajem ništa drugo osim zahvalnosti što bi vam zajamčilo gotovo trenutačno dobro raspoloženje.

Kakvi god su vam planovi za današnji dan, bilo daje riječ o putovanju, sastanku, poslovnom projektu, ručku, vježbanju, bilo da morate odnijeti odjeću u kemijsku čistionicu, otići na trening, u kazalište, susresti se s prijateljicom, otići na sat joge, očistiti kuću, otići u školu ili u kupovinu namirnica, današnji dan pretvorite u čaroban dan tako što ćete čarobne riječi, hvala ti, izgovoriti i prije nego što se nešto dogodi! Ako svakog dana volite sastavljati popise onoga što biste trebali napraviti, tada pregledajte svoj popis i osjetite zahvalnost za svaki zadatak koji ste dobro obavili. Nije važno hoćete li tu magijsku vježbu raditi u mislima ili na papiru —

najvažnije je da osjetite kako su rezultati svakog vašeg plana ili aktivnosti najbolji što mogu biti.

Kad koristite zahvalnost unaprijed kako biste doživjeli čaroban dan, ona otklanja neočekivane probleme ili poteškoće i prije nego što se dogode. Sto više radite ovu magičnu vježbu, dani će vam biti ljepši i sve će vam početi ići od ruke u vašem životu, od najmanjih sitnica do važnih stvari. Teški dani postat će lakši, a umjesto frustracija i poteškoća, vaši će se dani ispuniti čarolijom; stvari će se na čaroban način početi odvijati onako kako želite, s manje napora, bez ikakvih briga i stresa, a s daleko više radosti.

Kad sam prvi put počela koristiti zahvalnost kako bih doživjela čaroban dan, odlučila sam unaprijed zahvaljivati za one događaje u kojima nisam osobito uživala. Jedan od njih bio je odlazak u supermarket. Ujutro sam izgovorila čarobne riječi: »Hvala ti za ugodan i radostan odlazak u supermarket.« Nisam imala pojma kako bi takvo što moglo biti ugodno i radosno, ali sam u sebi probudila što sam mogla dublji osjećaj zahvalnosti.

Magična moć zahvalnosti donijela mije mjesto za parkiranje točno pokraj ulaza. Tada sam susrela dvije prijateljice. Jednu već dugo nisam vidjela te smo poslije kupovine otišle na ručak. Druga mije ispričala o izvrsnom i jeftinom sredstvu za čišćenje, o kakvom sam sanjala. U trgovini je bilo dovoljno da se osvrnem oko sebe i sve što mije bilo potrebno na čaroban mi se način našlo pred očima — sve je bilo na policama, gotovo sve na akciji, a kad sam se približila blagajnama, nakon što sam u rekordnom vremenu uspjela pronaći sve potrebno, otvorila se nova blagajna i blagajnica mije domahnula da pridem. Dok je blagajnica blokirala moje kupljene stvari, iznenada me upitala: »Trebaju li vam baterije?« Upravo sam njih zaboravila uzeti! Odlazak u supermarket nije bio samo ugodan i radostan — nego uistinu čaroban!

Ujutro je dovoljno samo nekoliko minuta da biste pomoću zahvalnosti doživjeli čaroban dan, zahvaljujući unaprijed na onome što će se dogoditi, ali ta jedna jedina metoda promijenit će cijeli tijek vašeg dana.

Da biste doživjeli čaroban dan, čim se probudite, prije nego što ustanete ili dok se tuširate ili odijevate, razmišljajte o svojim planovima za taj dan i zahvalite za svaki od njih što se sjajno odvija. Tu magičnu vježbu svakako trebate napraviti na početku dana i to odjednom. U mislima prijeđite kroz planove za to jutro, poslijepodne i večer, sve do spavanja. Za svaki plan ili događaj izgovorite čarobne riječi i zamislite da na kraju dana govorite hvala ti te da ste neizmjerno zahvalni što se sve odvijalo na prekrasan način.

Možete koristiti koliko god superlativa želite da biste u sebi probudili još dublji osjećaj zahvalnosti. »Hvala ti za nevjerojatno uspješan sastanak.« »Hvala ti za izvrstan ishod telefonskog razgovora.« »Hvala ti za jedan od najboljih radnih dana uopće.« »Hvala ti za uzbudljivu utakmicu.« »Hvala ti za bezbrižno i zabavno čišćenje kuće.« »Hvala ti za sjajan izlazak s prijateljima.« »Hvala ti za opušteno putovanje.« »Hvala ti za čudesnu energiju koju sam osjetila nakon vježbanja.« »Hvala ti za najbolje obiteljsko okupljanje koje smo dosad imali.«

Ova je magična vježba daleko moćnija ako čarobne riječi hvala ti možete izgovoriti na glas za svako iskustvo, ali ako ne možete, sasvim je u redu ako ih izgovorite u mislima.

Kad završite s metodom korištenja čarobne moći zahvalnosti za svaki posao i događaj u danu koji je pred vama, vježbu završite riječima: I hvala ti za sve izvrsne vijesti koje danas dobivam! Svakog jutra bez iznimke, nakon što se zahvalim za čaroban dan, zahvalim se i za sjajne vijesti koje ću dobiti toga dana. Zahvaljujući tome, nikad prije u cijelom svom životu nisam dobila toliko mnogo dobrih vijesti. Iz tjedna u tjedan, iz dana u dan, dobre me vijesti jednostavno zasipaju! Svaki put kad dobijem još jednu dobru vijest, osobito sam zahvalna i uzbuđena jer znam da sam koristila čarobnu moć zahvalnosti da bih dobila te vijesti, a onda ih dobivam još više. Ako želite primati više sjajnih vijesti nego ikada prije, tada samo slijedite moj primjer.


Magična vježba broj 14

Neka vam dan bude čaroban

1.     Osvijestite svoje blagoslove: sastavite popis od deset blagoslova. Napišite zašto ste zahvalni. Ponovno pročitajte svoj popis i na kraju svakog blagoslova kažite hvala ti, hvala ti, hvala ti te osjetite što dublju zahvalnost za svaki od njih.

2.    Ujutro u mislima prijeđite kroz planove za taj dan i večer, sve do odlaska na spavanje. Za svaki plan ili događaj izgovorite čarobne riječi, hvala ti, na tome što se sve dobro odvijalo. Zamislite da govorite hvala ti na kraju dana te da ste neizmjerno zahvalni zato što je sve bilo savršeno.

3.    Nakon što ste se zahvalili na tome što su vam se svi planovi za taj dan savršeno odvijali, završite ovu magijsku vježbu riječima: 1 hvala ti za sve sjajne vijesti koje sam danas dobila!

4.    Neposredno prije nego što večeras odete spavati, uzmite u ruku čarobni kamen i izgovorite čarobne riječi, hvala ti, za ono najbolje što vam se danas dogodilo.